Tukholman asuntotilanne on kirjaimellisesti lähes kaoottinen, vapaita asuntoja ei ole. Ei vuokra-, eikä omistusasuntoja (bostadsrätt=omistusasunto kerrostalossa/rivitalossa, hyresrätt=vuokra-asunto kerros/rivitalossa, småhus=omakotitalo, tilat yms). Asuntoa etsiessä voi lähestulkoon heittää hyvästi haaveille Östermalmin tai Södermalmin kaltaisilta asuinalueilta lähellä keskustaa, ellei sitten harkinnassa omistusasunto muhkean lompakon kera. Muutaman kesäkuukauden aikana ehdin vahdata asuntomarkkinoita silmä tarkkana, päivitellä ahkerasti erinäisiä vuokraasuntovälityssivustoja, vahdaten samalla Tukholman opiskelija-asuntosäätiön SSSB:n "viime hetken" asuntoja, joita silloin tällöin SSSB:n nettisivuille ilmestyi (taistelu näistäkin hurja). Kokemusta löytyy myös kahden viikon asunnonetsimisrumbasta tammikuussa 2011, kun selvisi, että pääsin opiskelemaan Tukholman yliopistoon(kahden viikon varoitusajalla). Tukholmaan muuttavalle vinkki: Prioriteettina kannattaa pitää jonkinnäköistä kattoa päänsä päälle, sijainnista(ja hinnasta) viis. Aiemmin en edes ymmärtänyt kuinka vaikeaa asunnon metsästys täällä voi olla! Kuulin huhua että Tukholmassa asunnon löytäminen on vaikeaa, mutten uskonut sen olevan paljon vaikeampaa kuin Helsingissä. No, näinpä kuitenkin osoittautui olevan.
Lue lisää asuntopulasta täältä:
http://www.affarsvarlden.se/hem/bostad/article3242997.ece
Blocket.se on maksuton sivusto, jossa suurin osa ns. andrahandkontrakteista, eli alivuokraussopimuksista välitetään. Förstahandskontrakteja, eli päävuokraussopimuksia, ei ole tarjolla ilman usean vuoden jonotusta Tukholman alueella, joten niistä ei sen enempää. Blocketissa ilmotellaan andrahandskontraktien paljon vapaina olevia kalustettuja huoneita isommista asunnoista, jotka varmasti sopivat opiskelijalle tai tilapäismajoitukseksi mainiosti. Itse asuin juuri näin ensimmäiset puoli vuotta Tukholmassa. Huoneen vuokraaminen on täällä hyvin tavallista, eikä tätä asumismuotoa tule jättää laskuista, mikäli Tukholmaan muuttaa. Blocketiin siis ensimmäiseksi. Blocketissa nopeat syövät hitaat, ja asuntoilmoituksiin vastaa useita SATOJA ihmisiä. Itse sain useaan sataan ilmoitukseen vastattuani noin neljästä vastauksen takaisin, muutama näistä oli huijausilmoituksia, ja loput ilmoittivat että asunto oli mennyt. Ole siis kärppänä, päivitä sivustoa refresh-toiminnolla jatkuvasti, ja ole valmiina! Suosittelen että kirjoitat ennakkoon viestin, jonka voit salaman copypeistata juuri tulleisiin vuokrailmoituksiin, ettei kirjoittamiseen kulu aikaa. Ilmoituksessa kerrot kuinka sinulla on säännölliset tulot(esim opintotuet/lainat/osa-aikainen työ/muualta), ei maksuhäiriöitä, olet mukava "tavallinen" (mielellään tyttö, tyttöjä suositaan erityisesti vapaiden huoneiden suhteen), siisti ja rauhallinen. Olet valmis muuttamaan välittömästi, ja pidät huolta asunnostasi, osaat ehkä korjailla sitä sun tätä mikäli asunto kaipaa pientä ehostusta. Soita heti mikäli ilmoituksessa on puhelinnumero. Älä kysy voitko tulla katsomaan asuntoa ensi viikolla, ilmoita sen sijaan että otat asunnon heti ja takuuvuokrat löytyvät samantien takataskusta. Tarjoa suurempaa rahasummaa vuokraksi, mitä asunnosta pyydetään. Lähetä suositukset edelliseltä vuokranantajalta tai työnantajalta. Ei kannata nirppanokkailla alueiden suhteen, Tukholmassa julkiset pelaavat eriomaisesti, ja Suur-Tukholman kauimmaisesta kolkasta kuten Märsta kulkee keskustaan maksimissaan 40min. Monet matkustavat päivittäin lähikunnista Södertäljestä, Uppsalasta ja Västeråsista Tukholmaan, noin tunnin matkan, tämä ei ole ollenkaan epätavallista asuntopulan ollessa tätä luokkaa. Tukholmalaisista opiskelijoista suuri osa asuu vielä kotona vanhempiensa luona, sillä he tiedostavat asuntopulan. Opintotukea saavat täällä kaikki opiskelijat asumismuodosta huolimatta.
Kaikille vaihto-oppilaillekaan yliopisto ei pysty hoitamaan asuntoa, jolloin asunnon hankinta jää omalle kontolle. Opiskelijat ovat joutuneet mm. telttailemaan yliopiston läheisyydessä, kun asuntoa ei ole löytynyt.Onnekkaat vaihto-opiskelijat, jotka saavat asunnon yliopisto kautta majoitetaan yleensä "jono ohi" SSSB:n opiskelijasuntoloihin. Vaihto-opiskelijoille tarkoitetut asuntolat ovat poikkeuksetta korridor-huoneita, yksittäisiä huoneita pitkän käytävän varrella, josta löytyvät yhteiset keittiötilat ja oleskelualue. Korridorhuoneissa on yleensä oma vessa/suihku. Muut saavat tyytyä blocketin tarjontaan, tai maksullisiin andrahandskontrakteja välittävien sivustojen palveluihin. SSSB on Suur-Tukholman opiskelija-asuntosäätiö, joka välittää suurimman osan opiskelija-asunnoista Tukholmassa, mutta mikäli et ole onnekas vaihto-oppilas, voi jonottaessa asuntoa vierähtää useampi vuosi. Korridor-asuntojen jonotusaika on tyypillisesti noin 500-600 päivää, yksiöihin n.1000-1500. Jonotuksen voi aloittaa kun saa hyväksymiskirjeen yliopistolta. Itselläni jonotuspäiviä on säälittävät 200 ja risat, yhtä tyhjän kanssa. Onnekas voi löytää itselleen SSSB:n sivuilta "sista minut"-asunnon, asunnon johon muuttaminen tapahtuu poikkeuksellisen pian. Näistä asunnoista on myös kova kilpailu, ja näitä ei ole useinkaan tarjolla. Kerran löysin tällaisen sista-minut-asunnon ahkeran refreshailun tuloksena. Ilostuin kovastu, sillä nettisivusto päästi minut "varaamaan" asunnon. Soitettuani SSSB:n toimistoon kävi ilmi että 14 muuta ehti ennen minua, joten nopeimmat syövät hitaat täälläkin. SSSB:n nettisivuilta lisää tietoa.
Tukholman kaupunki välittää jonkin verran opiskelija-asuntoja, mutta jonotuslistalle päästäkseen on maksettava vuosittainen jäsenmaksu (n.25 €), jolloin voit aloittaa opiskelija-asuntojen jonottamisen. Luultavasti myös täälläkin usean vuoden jonot.
Tällaisessa asuntotilanteessa löytyy paljon niitä, jotka näkevät tilaisuuden huijata viattomilta asunnonetsijöitä rahaa. Liian hyvältä kuulostava asunto ei yleensä ole totta, joten järki mukana! Itse olen saanut vastauksia useilta huijareilta, varo seuraavanlaisia ilmoituksia! Arvostetussa ammatissa oleva nainen/mies(esim. lääkäri, poliisi, lakimies, professori) välittää asuntoa edullisesti erottuaan ruotsalaisesta miehestä. Henkilö muutti takaisin Englantiin, ja välittää olematonta edellistä asuntoaan Ruotsista. Takuuvuokrat tulisi laittaa hänen tililleen, ja avaimet saa DHL:n kautta rahojen kilahdettua huijarin tilille/Western Unionin/vastaavan kautta. Myös sellaisista huijauksista olen lukenut, joissa asuntoa on näytetty, takuuvuokra maksettu ja vuokrasopimus tehty. Myöhemmin selviää, että takuuvuokra on tipotiessään, avaimet eivät käy oveen.
Asuntotilanteen ollessa mitä on kannattaa kaikki mahdolliset kontaktit ja verkostot hyödyntää. Itselläni kävi huipputuuri silloin tammikuussa 2011, sain ystäväni kaverin kaverin kautta puhelinnumeron Tukholmassa sijaitsevasta huoneesta jossa kyseinen kaverinkaverinkaveri oli asunut aiemmin. Kyseessä siis asunto, jossa asui muita. Uskomaton mäihä, huone oli vapaa, hyvien kulkuyhteyksien varrella ja kohtuuhintainen. Loppu hyvin kaikki hyvin.
Nyt olen kuitenkin sieltä pois muuttanut, ja uusi 35 neliön asunto sijaitsee Brommassa, lähellä Sundbybergiä. Olin ensimmäinen joka vastasi ilmoitukseen, ja vuokra-asunto on nyt minun! Ylihintainen 35 neliöinen yksiö, mutta olen silti iki-onnellinen! Voitte siis odottaa asunto-ja sisustuspostauksia lähitulevaisuudessa.
TUKHOLMASTA ASUNTOA ETSIVÄT NETTIMUISTILISTA:
Huuto.net -tyyppinen sivusto, paljon andrahandskontrakteja ja vapaita huoneita: Blocket.se
Suur-Tukholman opiskeilja-asuntosäätiö SSSB: www.sssb.se
Andrahandskontrakteja: www.andrahandsguiden.com
Kistassa opiskelija-asuntoja välittävät: www.kistastudentbostader.se
Tukholman kaupunkin asuntovälitys: bostad.stockholm.se/en/
hyralya.se
www.myplejs.se
Huoneita vuokralla: www.hyrarum.se
www.andrahand.se
Täältä aftonbladetin linkkivinkit asunnonmetsästykseen(koko Ruotsin alueella) : wwwc.aftonbladet.se/bostad/bolankar.html
Lykkyä pyttyyn kaikille Tukholmasta asuntoa metsästäville, ja onnea niille joilla on jo katto päänsä päällä!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tilanne on siis siellä tismalleen sama kuin täällä skånessa. Lund ja Malmö ovat aivan toivottamia paikkoja asunnon etsimiseen ja yksiöiden hinnat alkoivat siitä 6500 kruunusta. Tiedätkö mitään tilanteesta esim. Göteborgissa tai muualla Ruotsin opiskelijakaupungeista?
VastaaPoistaJoo, Lundissa ja Malmössa on sama meininki. Suomalainen opiskelija-asuminen on todella luksusta tähän verrattuna. Ensi keväänä olis tarkoitus aloittaa rumba alusta kun haluaisin muuttaa Malmöön. Helpointa olisi jos saisin suhteilla järkättyä huoneen kimppakämpästä.
VastaaPoistaoi voi! tukholman mahdoton asuntotilanne on tuttu juttu minullekkin. tässä hesarin jutussa valotetaan myös hieman vuokrakäytäntöjä, jotka ovat vuokralaisen kannalta aika kamalia.
VastaaPoistahttp://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Kansankodin+asuntomarkkinat/1135256025009
tuhannesti onnea uudesta asunnostasi!
terveisin henna, alivuokralaisen vuokralainen ja sekin pimeesti tietenkin ;)
Löysin sun blogin, kun hain googlesta "neulash stockholm". Oon parikymppinen ruotsinsuomalainen ja asun Tukholmassa väliaikaisesti vanhempien luona. Muutin keväällä pysyvästi Tukholmaan, enkä oo edes viitsinyt vielä kunnolla alkaa etsimään vuokra-asuntoa. Käyn 100% töissä ja opiskelen, joten ois ainakin varaa vuokra-asuntoon, mutta niitä ei vaan oo. :/ Aloitan kunnolla asunnon etsimisen, kun tää pahin aika on ohi. Tiiätkö, että saako opiskelija-asunnon SSSB:n kautta, jos on joku tietty määrä opintopisteitä/termin? Oon ollut siinä jonossa jo silloin, kun olin lukiossa ja mulla on jotain 1000 pistettä, mut mun pitää olla yliopistossa kirjoilla, et saan kerättyä lisää pisteitä. :)
VastaaPoistaMuuten, kannattaako tuota neulashia ostaa? :)
VastaaPoistaAnonyymi: Kuulemani mukaan kaikissa suurimmissa opiskelijakaupungeissa tilanne on samankaltainen, jossain kehotettiin opiskelijoita hakemaan asuntopulan takia pienempiin yliopistoihin. Kovaa hintaa siellä Skånen suunnilla saa pulittaa yksiöstä, huh! Saa olla onnellinen että löytyy jonkinnäköinen katto ja neljä seinää asunnosta!
VastaaPoista<3Ninnis
Kaisu: Suomalainen opiskelija-asuminen on todellakin luksusta useimmilla paikkakunnilla tähän verrattuna! Muistelen kaiholla ihanaa "kaksikerroksista" yksiötäni Vaasassa, joska maksoin kuussa hieman alle 500€. Tsemppiä asuntorumbaan sinne, toivottavasti löydät kivan kimppakämpän huippukämppiksillä=)
<3Ninnis
Anonyymi: Kiitos linkistä! Täällä pyörittelen silmiä tälle asuntohässäkälle. Siellä taitaa olla aika tuttua meinikiä tämä asunnonmetsästys ja sen vaikeus! Takaraivossa kolkuttelee pelko siitä että takuurahoja ei koskaan saa takaisin, ja että kohta saa taas etsiä uutta asuntoa. Sopimus tähän asuntoon on aluksi 6kk pituinen kuukauden irtisanomisalla, joten koska tahansa voi tulla lähtö. Toivon tietenkin että saan asustella tuolla pidempään, katsotaan kuinka käy! Onneksi on jokin katto pään päällä;)
<3Ninnis
Anonyymi: Mukava että löysit blogiini, vaikkakin hieman eri aiheen kautta! Ymmärtääkseni SSSB tarkistaa että olet jäsen studentkårissa("käypien studentkårien" lista löytyy muistaakseni SSSB:n sivuilta), kun buukkailet asuntoja/sinulle myönnetään asunto. SSSB:n sivuilta löytyy varmaankin asiasta infoa, ja ainahan paikan päälle voi soittaa jos ei netistä selviä! Wautsi, 1000 pisteellä sieltä SSSB:ltä rupee jopa saamaan jotain asuntoja! Rutkasti tsemppiä asunnonetsintään!
<3Ninnis
Anonyymi: Liputan Neulashin puolesta, täällä on ainaskin toiminut!
VastaaPoistaKiitos! Täytyy katsella tarkemmin noita SSSB:n sivuja. Kävin muuten tänään NK:lla kyselemässä Neulashia, mut ne oli loppu! Ei mikään ihme, kun sitä hehkutetaan niin paljon. :) Muuten, jos haluaisit käydä joskus fikaamassa, niin mulle voi laittaa s-postia! monica_aaltonen@hotmail.com
VastaaPoistaKetä ovat nämä Lundissa opiskelevat? -itsekkin täällä.
VastaaPoistaMoi! Tiedätkö taiteilijalle sopivaa asuntoa Tukholmasta? Tai vaikka Zen mietiskelypaikka!
VastaaPoistaSaan tavallaan taideapurahaa Suomesta 700 euroa kuukaudessa. Tulisin maaliskuussa. Minulla on korkeakoulututkinto Kuvataideakatemiasta. Osaan hommani. Voin palkkioksi asunnon järjestämiseen tehdän muotokuvan piirtämällä tai maalaus haluamastasi aiheesta! E-mail: chess-king-jelly-fish@windowslive.com Terveisin IP!
Voi kunpa tietäisinkin! Toivottavasti asuntoasiat jäerjestyivät osaltasi, lykkyä pyttyyn!
Poista<3Nina
Aapua, oon melko varmasti alottamassa syksyllä myös tukholman yliopistossa ja nyt pelottaa että kokojuttu kaatuu asunnon takia :S En oikeen osaa edes aloittaa etsimistä, kun alueet on aika tuntemattomia, opiskelukämppäjonoihin ei ilmeisesti pääse ennenkuin on hyväksytty sisään (eli heinkuussa), ja ei ole mitään suhteita sinne suuntaan... Ja ihan tosissaan etsiminen kannattaa varmaan aloittaa vasta kun hyväksymiskirje tulee... :D kiitoskuitenkin sivustovinkeistä! -Ada
VastaaPoistaKärppänä heti vaan, turha jättää asunnon etsimistä loppukesään sillä silloin asuntoja havittelevat myös useat muut! Juuri syksy on kuumista sesonkia pikkuasuntojen suhteen, uudet opiskelijat yms. kesälomalaiset palaavat maisemiin. Ties vaikka löytäisit asunnon Tukholmasta muualle maailmalle lähtevältä täkäläiseltä vaihtarilta!? Tutustu alueisiin netissä, ja lisäkysymyksiä saa toki esittää jos osaan auttaa.
PoistaPääsiäisterkuin,
Nina
En välttämättä ole samaa mieltä että katsomatta maksaa kovempaa vuokraa kuin pyydetään ja varsinkaan ottaa huonetta näkemättä. Tuollaisilla neuvoilla joutuu huijatuksi kuten moni on joutunut. Tarkkana pitää olla koska huoneista ei ole niin suurta pulaa kuin väitetään.
VastaaPoistahttp://www.sssb.se/index.php?page=sok_ledigt
VastaaPoistaAsuntotilanne on tainnut hieman parantua, sillä tuolla lähtee jo 195 jonotuspäivällä korridorhuone yliopiston läheltä Kungshamrasta 2873 kruunulla kuukaudessa!
Tiesitkö muuten, että jonopäiviä voi kerätä 90 kappaletta ennen kuin liittyy opiskelijakuntaan? Jos 90 päivän jälkeen ei ole opiskelijakunnan jäsen, jonopäivät "parkkeerataan", mutta saat pitää ne 3 vuoden ajan. Eli sinulla voi olla jo 90 jonopäivää ennen kuin aloitat opiskelut! Sitten jääkin vain 105 päivää eli 3,5 kuukautta jonotusaikaa tuohon Kungshamran asuntoon ja senhän ajan seisoo vaikka päällään ;)
Toivottavasti asuntotilanne pysyy yhtä hyvänä myös syksyllä 2014, jolloin ehkäpä lähden Tukholmaan opiskelemaan :) Tietysti nyt on talvi, eli asuntojen kysyntä ei ole niin suuri, mutta selvästikään tilanne ei ole sama kuin kirjoittaessasi tätä postausta, että 500 päivää pitäisi odottaa korridorhuonetta.
Mistä saisi asuntoa kun on tukholmassa, eikä vielä vuokrasuhdetta ole löytänyt?
VastaaPoistaHyvä teksti, mutta omien kokemuksieni mukaan tuo on aivan väärä marssijärjestys Blocketiin, ei vain sen takia että se on kohtuuttoman työläs ja epätoivoinen tapa vaan myös sen takia, että monet vuokranantajat eivät edes laita asuntojaan/huoneitaan tarjolle, vaan etsivät itselleen mieluiten vuokralaisen. Itse olen saanut asuntoni juurikin tällä tavalla, eikä vuokranantajani koskaan ole laittanut tätä mihinkään tarjolle. Iso osa asuntomarkkinoista on näkymättömissä.
VastaaPoista